Muurikka-inviging
Som så många andra som gillar friluftsliv och att äta ute har jag införskaffat mig en Muurikka. Tyckte det verkade så mysigt att kunna tillaga ordentliga måltider ute över öppen eld.
Lurade med mig yngste sonen för att bränna in och inviga Muurikkan. Åkte först till min favoritplats sjön Göljan. Där visade det sig dock vara upptaget. Bara att ta till plan B och styra kosan mot Rusakulan i stället.
Det småduggade den här dagen så vi tyckte att det kunde vara skönt med ett vindskydd för att få lite tak över huvudet om regnet tilltog.

För att bränna in Muurikkan smörjer man in den med ett specialfett och sätter den sedan över elden så att den blir riktigt varm. Detta moment får man sen upprepa några gånger. Smörja in, värma upp, ta av Muurikkan från elden och låta den svalna lite, smörja in på nytt, värma upp och så vidare.
Lite tidsödande var det.

Jag hade hittat ett recept på nätet där jag förberett en del hemma och packat ner i olika pytsar. Receptet finns i slutet av blogginlägget.
Detta recept är riktigt bra, för det är bara att byta ut ingredienser efter smak eller vad man har hemma. På med fett och sen var det bara att börja tillaga. Det man bör tänka på att ta med är någon typ av grytvante för Muurikkan blir väldigt het.

Sen var det bara att krypa in i vindskyddet och låta sig väl smaka för vid det laget hade regnet tilltagit och smattrade på taket.
Nackdelen med Muurikkan vilket gör att jag inte har kommit att använda den så mycket är att den är ganska tung. Jag bär inte gärna med mig den på vandring. Den är mer till för utflykter man gör med bil till något vackert ställe.

Vid en av mina vandringar träffade jag på ett sällskap som gjorde tacos på Muurikka och det såg riktigt gott ut. Dom gjorde även krabbelurer till efterätt. Även jag blev bjuden och även det var jättegott!
Kan verkligen rekommendera dig som gillar att laga mat utomhus att införskaffa en Muurikka!
Recept Muurikkamat 4 portioner
Ingredienser:
- 400 gr kött (älg, kalv, gris)
- 1 gul lök
- 10 medelstora potatisar
- 500 gr färsk svamp (med fördel kantareller)
- 3 dl matlagningsgrädde
- 1 klick creme fraiche
- Salt
- Peppar
Förberedelser:
Koka potatisen inte helt färdig och tärna den i lagom stora bitar. Skär köttet i strimlor. Dela löken i smala klyftor. Ansa och dela svamparna.
På plats:
- Bryn köttet. Krydda med salt och peppar.
- Tillsätt lök och svamp. Låt det hela fräsa till svampen tappat all vätska.
- Lägg i potatisen och låt allt bli varmt.
- Häll över grädde och tillsätt creme fraiche
- Servera direkt från Muurikkan.